W niedzielę 29 września w Nędzy odbędzie się jarmark produktów ekologicznych. To finał „Akademii Eko-idei”, podczas której przez kilka miesięcy w Nędzy można było nauczyć się wszystkiego o zdrowym trybie życia.
– Świadomy konsumpcjonizm to temat ciągle jeszcze trudny, i paradoksalnie w miastach ta świadomość budzi się wcześniej niż na wsi. Jesteśmy grupą przyjaciół, których łączą podobne zainteresowania z obrębu ekologii, permakultury, zdrowego i świadomego odżywiania. Wierzymy w sens zdrowego i świadomego życia w zgodzie z naturą i chcemy swoją ideą zarazić innych. Stąd właśnie pomysł na taki projekt – mówi Joanna Mużelak, dyrektorka Gminnego Centrum Kultury w Nędzy i dodaje: – Ciągle kładzie się za mały nacisk na edukację ekologiczną, zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. Ludzie spalają toksyczne śmieci zamiast je segregować, większość gospodarstw domowych stosuje takie paliwa jak węgiel czy muł, przyczyniając się do niskiej emisji, uprawy w większości prowadzone są w sposób przemysłowy przy zastosowaniu chemicznych środków ochrony roślin, a nie metodą biodynamiczną, wiele dzieci w szkołach cierpi na otyłość i zdecydowanie spożywa zbyt wiele słodyczy i fast-foodów.
Dlatego właśnie pomysłodawcy projektu postawili sobie za cel podniesienie świadomości i wiedzy mieszkańców gminy w zakresie zdrowego odżywiania, odpowiedzialnego wybierania produktów spożywczych, uprawiania warzyw i owoców w przydomowych ogródkach w sposób ekologiczny (np. kompostowanie, naturalne nawozy, planowanie i zakładanie ogródka w duchu permakultury) oraz podtrzymania tradycyjnych i zdrowych metod przetwórstwa warzyw i owoców, takich jak kiszenie, pieczenie chleba na zakwasie, robienie octu z jabłek. Oprócz cyklu wykładów o zdrowym odżywianiu i ekologicznej żywności, uczestnicy wzięli udział w warsztatach ze zdrowego gotowania i przetwarzania żywności. – Założyliśmy też permakulturowy ogródek, czyli taki, który jest oparty całkowicie na naturalnych wzorcach – opowiada pani dyrektor.
W zajęciach uczestniczyli nie tylko mieszkańcy Nędzy i okolicznych gmin. – Sporym zaskoczeniem było dla nas, że na warsztaty przyjechało sporo osób spoza gminy. Mieliśmy uczestników z Raciborza, okolicznych miast, a nawet z Kędzierzyna-Koźla. To bardzo cieszy. I myślę, że to też fajna promocja dla gminy, bo prawdopodobnie przyjechały do nas osoby, które nigdy by nie odwiedziły naszej gminy, gdyby nie te warsztaty. – mówi Joanna Mużelak i dodaje: – Cieszy mnie też, że już teraz mam sygnały od osób, które brały udział w warsztatach, że naprawdę zaczęły takie zmiany wdrażać w swoje życie, w żywienie swoich rodzin, że same próbują w swoich ogródkach ekologicznych upraw.
Projekt został zrealizowany dzięki dofinansowaniu w ramach programu Działaj Lokalnie, realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i rybnickie Centrum Rozwoju Inicjatyw Społecznych. Finałowym wydarzeniem w ramach projektu będzie jarmark zdrowej żywności i produktów regionalnych, który odbędzie się już w najbliższą niedzielę od godziny 9.00-13.00 na Placu Targowym w Nędzy. – Zapraszamy, bo to okazja, żeby zakupić dobrej jakości produkty spożywcze i produkty z ekologicznymi certyfikatami. Wystawiać się będą sklepy z ekologiczną żywnością, ale będzie też można zakupić produkty od naszych lokalnych gospodarzy, takie jak świeże warzywa i owoce, chleby, ciasta, słoiki z najróżniejszymi przetworami, miód, świeże mleko, „swojskie” jajka, tradycyjne ciasta, lokalny kołocz – kontynuuje pani Joanna.
Nędza aspiruje też do tego by zostać stolicą zdrowego trybu życia w naszym regionie. – Zgodnie z zarządzeniem naszej pani wójt, w każdy piątek mieszkańcy naszej gminy będą mogli wystawiać swoje produkty bez uiszczania opłaty targowej. Mamy nadzieję, że dzięki temu nasi gospodarze będą chętniej sprzedawać swoje produkty, a do naszej gminy będą przyjeżdżać mieszkańcy okolic, żeby kupić zdrową żywność – podsumowujeJoanna Mużelak.
publ. /ps/