Alergia pokarmowa

Alergia może przyjmować postać wziewną, kontaktową i pokarmową.
Najczęściej, zwłaszcza u osób dorosłych, obserwowane są postacie
mieszane.
Bardzo ważną grupę wśród alergii stanowią alergie pokarmowe.
Choroby alergiczne stanowią istotny problem zdrowotny ludzi na
całym świecie. Stale obserwuje się wzrost liczby różnych
przypadków alergii, a zachorowalność z powodu chorób
alergicznych wykazuje tendencję rosnącą.
Alergia może przyjmować postać wziewną, kontaktową i pokarmową.
Najczęściej, zwłaszcza u osób dorosłych, obserwowane są postacie mieszane.
Bardzo ważną grupę wśród alergii stanowią alergie pokarmowe.
D E F I N I C J A:
ALERGIA POKARMOWA
-NIEPOŻĄDANA
-NIETOKSYCZNA

REAKCJA ORGANIZMU NA POKARM
-BIERZE W NIEJ UDZIAŁ SYSTEM ODPORNOŚCIOWY

WYSTĘPOWANIE ALERGII POKARMOWEJ:
– może wystąpić w każdym wieku
– ujawnia się najczęściej w niemowląt i małych dzieci

ALERGENY POKARMOWE
1./ZWIERZĘCE
*białko mleka
*mięsa
-cielęcina, wołowina
– wieprzowina
– ryby
NAJMNIEJ ALERGIZUJĄCE:
* KRÓLIK
*INDYK *JAGNIĘ

* jajo- bardziej alergizuje białko
2./ ROŚLINNE
* mąka
*białko soi
3./ INNE ALERGENY:
CZEKOLADA
KAKAO
KURCZAKI
OWOCE CYTRUSOWE
ORZECHY
GRZYBY
POMIDORY
TRUSKAWKI
POZIOMKI
4./ WYJĄTKOWE UCZULENIA:
JABŁKA GRUSZKI
MORELE ŚLIWKI
BRZOSKWINIE WIŚNIE
5./ OBJAWY ALERGII POKARMOWEJ
A) ZE STRONY SKÓRY: egzema, pokrzywka
B) ZE STRONY PRZEWODU POKARMOWEGO: biegunka, wymioty, obrzęk i
swędzenie warg, kolka niemowlęca, zanik kosmków jelitowych, zapalenie jelita grubego, zapalenie przełyku
C )ZE STRONY UKŁADU ODDECHOWEGO: przewlekły nieżyt nosa, kaszel, obrzęk krtani, nawracające zap. płuc, astma oskrzelowa
D)ZE STRONY UKŁADU SERCOWO- NACZYNIOWEGO: niedokrwistość
E)ZABURZENIA OUN: zaburzenia snu, migreny u starszych dzieci

PROFILAKTYKA CHORÓB ALERGICZNYCH U DZIECI
-karmienie wyłącznie piersią do 6 miesiąca życia
-eliminacja alergenów w diecie ciężarnej i karmiącej/ orzechy ,
jaj, mleka/
-stosowanie mieszanek hipoantygenowych
-stopniowe przechodzenie do żywienia mieszanego
-stopniowe wprowadzanie nowych produktów
-po 1 rż powoli wprowadzać mleko krowie, pszenicę, soję, cytrusy
-po 2 rż. wprowadzanie jaj, ryb, orzechów
-ochrona przed infekcjami

ALERGIA NA ZIOŁA I PRZYPRAWY
Alergię pokarmową mogą wywołać także zioła i przyprawy.
Uczulenie na zioła i przyprawy dotyczy głównie osób dorosłych.
Grupę podwyższonego ryzyka stanowi także młodzież ze stwierdzoną alergią na pyłki brzozy i bylicy pospolitej.

NAJCZĘŚCIEJ UCZULAJĄCE ZIOŁA I PRZYPRAWY / składniki potraw

najczęściej uczulające zioła i przyprawy
CEBULA – Cebula świeża, suszona- Pieczywo, potrawy z wieprzowiny, baraniny, dziczyzny, królika, drobiu, ryb, warzyw, grzybów, zupy, sosy, sałatki, surówki, mieszanki przyprawowe
CZOSNEK- Ząbki, granulat -potrawy z wieprzowiny, baraniny, dziczyzny, królika, drobiu, ryb, warzyw, grzybów, zupy, sosy, wędliny, sery, mieszanki przyprawowe
CZOSNEK SZCZYPIOREK- liście -Surówki, sałatki, pikantne dania
KMINEK- Owoce suszone całe, mielone, świeże listki –
Pieczywo, zupy, sałatki, dania warzywne, tłuste mięsa ,
kiełbasy, gotowane ryby, kapusta kiszona, niektóre wódki
KOLENDRA -Owoce, świeże listki- Pasztety, wędliny,
marynowane grzyby, pierniki, cukierki, curry, niektóre wódki
ziołowe, wermuty, winiaki, grzane wino, piwo
KOPER WŁOSKI- Suszone owoce -Pieczywo, kiszona kapusta,
zupy, sosy, budynie, kompoty, wina. Likiery, wódki żołądkowe,
curry
SELER – korzeń- Pikantne dania warzywne i mięsne, zupy, sałatki, surówki
Zioła i przyprawy, w przypadku których ryzyko wystąpienia alergii jest wysokie:
ANYŻ, CURRY, OREGANO, PAPRYKA W PROSZKU OSTRA, PIEPRZ ZIELONY, CZARNY.
OBJAWY ALERGII PO SPOŻYCIU ZIÓŁ I PRZYPRAW:
– zespół alergii jamy ustnej- obrzęk , świąd lub pieczenie warg,
dziąseł, podniebienia i języka, zapalenie skóry wokół ust, pokrzywka- przewlekły nieżyt gardła
Grupy ryzyka uczuleń Zioła/ przyprawy
Wysokie ryzyko wystąpienia alergii: Anyż, curry, czosnek,
kolendra, oregano, papryka ostra, pieprz zielony, ziarna kopru
włoskiego
Średnie ryzyko wystąpienia alergii: Bazylia, cynamon, jagody
jałowca, kminek, papryka słodka, pieprz czarny, gorczyca, zioła
prowansalskie
Niewielkie ryzyko wystąpienia alergii: Chrzan, cząber, estragon, goździki, gałka muszkatołowa, szafran, liść laurowy, majeranek, pieprz biały, tymianek, wnilia

PROFILAKTYKA UCZULEŃ :
– najskuteczniejsza metoda to eliminacja z diety osoby uczulonej ziół i przypraw z grupy wysokiego ryzyka wywoływania alergii
– poddawanie ziół i przypraw z średniej grupy ryzyka alergii- obróbce termicznej-
stosowanie na surowo jedynie przypraw i ziół o niewielkim działaniu alergizującym

Materiał zebrała i opracowała: B. Tkocz (wykładowca w Medycznym Studium Zawodowym)
Na podstawie: A. Rudnickiej- Dietetyka..; M. Jarosz-Żywienie
człowieka…

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj