Zatrucia grzybami

Zbieranie grzybów w naszym kraju jest bardzo popularne, a spożywanie ich jest tradycyjnym zwyczajem żywieniowym polskiego społeczeństwa. Jednak w naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności. Wśród nich występują grzyby trujące, jadalne i niejadalne. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Sanepid wyjaśnia, jak właściwie obchodzić się z grzybami.Aby uniknąć tak poważnych zagrożeń dla życia i zdrowia, należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy.



ABC ZBIERACZA GRZYBÓW






  1. Zbieramy gatunki grzybów tylko dobrze znanych.



  2. Nie zbieramy grzybów młodych, starych i przejrzałych, a także gatunków, których nie znamy. Nie niszczymy żadnych grzybów, także trujących, ponieważ są potrzebne w ekosystemie leśnym.



  3. Zbieramy grzyby całe poprzez wykręcanie z podłoża. Pozostały dołek zasypujemy ziemią i lekko przygniatamy, ponieważ w ten sposób zabezpieczamy grzybnię. Zbieranie grzybów przez ułamanie trzonu lub obcięcie nożem dolnej jego części jest szkodliwe dla grzybni, a także utrudnia rozpoznanie wszystkich charakterystycznych cech grzyba, tak bardzo istotnych do określenia jego bezpieczeństwa dla zdrowia ludzi.



  4. Zbieramy grzyby tylko do łubianek i przewiewnych koszyków. W torebkach, siatkach i koszykach plastikowych grzyby łatwo ulegają zaparzeniu i zepsuciu. Nawet w jadalnych gatunkach grzybów mogą wtedy wytwarzać się substancje trujące i szkodliwe dla zdrowia.



  5. Nie oceniamy grzybów nam nie znanych na podstawie smaku, ponieważ – przykładowo – śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy ma smak łagodny, nie wyróżniający się niczym szczególnym. Nie wierzymy też starym przesądom mówiącym o ciemieniu cebuli lub czernieniu srebrnej łyżki, włożonych do potrawy z grzybów, co miałoby świadczyć o tym, że jest ona sporządzona z gatunków grzybów niejadalnych czy trujących.






ABC PRZYRZĄDZANIA I SPOŻYWANIA POTRAW Z GRZYBÓW






  1. Grzyby są potrawą ciężko strawną i dlatego nie wolno podawać ich małym dzieciom, ludziom w podeszłym wieku oraz osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego.



  2. Potrawy z grzybów należy spożywać świeże, bezpośrednio po sporządzeniu.



  3. Nie wolno przetrzymywać potraw z grzybów nawet w lodówce, ponieważ łatwo się one psują i szybko powstają w nich substancje trujące.


Należy pamiętać, że zatrucia grzybami objawiają się bólami głowy, brzucha, nudnościami i biegunką. W takich sytuacjach niezwłocznie należy zgłosić się do lekarza. Należy wiedzieć, że przy zatruciach muchomorem sromotnikowym występuje faza pozornej poprawy, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Zgłoszenie się do lekarza w porę może choremu uratować życie.




PSSE Racibórz

- reklama -

5 KOMENTARZE

  1. Jakoś mnie to nie zdziwiło. Kiedyś wynajmowałem 2-krotnie (w trybie awaryjnym) autokary braci Piniorów i były to największe rupiecie jakimi dane mi było jechać, a jeżdzę wynajmowanymi wozami całkiem sporo. Chamulce się paliły, nie chodziły układy chłodzenia, szyberdach został mi w ręku, kilkukrotnie stawały pod górkę, zaczeło sie dymić z nawiewów… Dobrze, że wszyscy zdrowi, ale polecam podróże z mniejszymi, albo sprawdzonymi przewoznikami

  2. Dwa lata temu jechalem z 4letnia corka Piniorem do Padeborn.Wowczas autobus jadacy do Niemiec zepsol sie we Wroclawiu.Czekalismy 7godzin az podstawia „NOWY”.Przyjechal tez tam sam Pan Pinior i jedyne co pasazerom zaoferowal to „kawa ze stacji paliwowej”.A te autobusy i obsluga co jezdzi na trasie na Zweibricken to dopiero kwintesencja chamstwa i prowincjonalnego komfortu.

  3. najgorsza firma to pinior.ja jechalam 27 godzin z kolonii do raciborza z rocznym dzieckie,tez oczywiscie sie zepsul.zmiencie autokary na nowsze bo te pamietaja hitlera

KOMENTARZE

Please enter your comment!
zapoznałem się z regulaminem
Please enter your name here