Orkisz – znakomity i zdrowy, lecz mało znany

Pszenica orkisz (Triticum spelta) jako zboże chlebowe była uprawiana już w dawnych czasach. Na Bliskim Wschodzie uprawiali ją Izraelici, a w Europie Germanie i Rzymianie.

Znali ją i cenili jako wysokowartościowe zboże, pokarm dający zdrowie, siłę i sprawność fizyczną. Obecnie orkisz spotyka się jedynie w uprawach reliktowych. Pomimo, że o tym zbożu prawie zapomniano to w 2002 roku w Polsce rozpoczęto realizację projektu dotyczącego przywracania uprawy starych zbóż nad dolną Wisłą oraz stworzenia Muzeum Młynarstwa.

- reklama -

 

Zalety orkiszu docenili niemieccy lekarze, według których systematyczne spożywanie produktów orkiszowych regeneruje cały organizm przywracając jednocześnie zdrowie, daje na długo poczucie sytości i dobre samopoczucie. Orkisz dodaje sił, korzystnie działa m.in. w stanach zmęczenia i zmniejszenia wydolności organizmu, nawracających zakażeniach, alergiach, zaburzeniach przemiany wapnia, dusznicy bolesnej, dolegliwościach ze strony serca i ogólnie układu krążenia, chorobach wątroby, chorobach nerek. Poprawia trawienie i funkcjonowaniu układu nerwowego.

 

Dieta orkiszowa jest korzystna we wszystkich schorzeniach układu pokarmowego, leczy gorączkę, grypę, krwotok, inne przewlekłe i ostre choroby. Kasza orkiszowa zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę oraz zwiększa tempo przemiany materii. Z kolei mąka orkiszowa spowalnia przemianę materii. Zupa z użyciem orkiszu jest wskazana dla osób mających biegunkę i po niedawno przebytych operacjach. Kawa poprawia trawienie, działa lekko przeczyszczająco. Orkisz rozgrzewa ciało poprawiając krążenie krwi, przez co usuwa uczucie zimna w rękach i nogach, wzmacnia narządy zmysłów, spowalnia procesy starzenia.

 

Badania kliniczne przeprowadzone w latach 90. ubiegłego wieku w Niemczech wykazały, że spożywany trzy razy dziennie orkisz z upraw ekologicznych w połączeniu z określonym sposobem odżywiania leczy m.in. alergie, cukrzycę, otyłość, stwardnienie rozsiane, AIDS, chorobę Alzhaimera, chorobę Parkinsona, anginę, reumatyzm, raka, zatrucie lekami. Jest doskonały dla osób osłabionych, wyczerpanych, niedożywionych. Produkty orkiszowe stosowane w celach leczniczych nie powinny zawierać w swoim składzie domieszek innych zbóż, ziaren lub warzyw.

 

Przy sporządzaniu posiłków, do których użyto produktów z orkiszu należy unikać naczyń aluminiowych, z tworzyw sztucznych i z uszkodzoną emalią. Nie należy również korzystać z kuchenki elektrycznej czy mikrofalowej ze względu na emitowane przez nie szkodliwe promieniowanie. Orkisz spożywa się w postaci ziarna, kaszy, mąki, pieczywa, makaronu, płatków, otrąb, kawy, syropu. Można przyrządzać kluski, naleśniki, pizzę, masło, pasty, zasmażki, sosy, sałatki, słodycze, mleko, dietetyczne zupy.

 

W krajach zachodnich zmielone łupiny orkiszu traktuje się również jako lek, a przede wszystkim źródło błonnika. Kąpiele w esencji z łupin są środkiem pomagającym w leczeniu wielu dolegliwości skórnych. Warto też dodać, że orkisz nadaje się do uprawy ekologicznej, ponieważ naturalnie nie wymaga stosowania nawozów sztucznych. Jest zbożem ekstensywnym – w gospodarstwach ekologicznych wydajność ulega zwiększeniu dzięki stosowaniu naturalnego kompostu.

 

Przed laty w Polsce, jeszcze w okresie powojennym, orkisz uprawiano nawet w dosyć dużej ilości w miejscowościach podgórskich. Zniknął z naszych pól w latach 80. właśnie wtedy, kiedy zaczęto interesować się nim bardziej na zachodzie Europy.

Warto wspomnieć o plewach orkiszowych, które wykorzystywane są jako wypełnienie poduszek, kołder, materaców itp. Taka pościel poprawia krążenie, usuwa wzmożone napięcie mięśniowe, łagodzi bóle, zapobiega powstawaniu odleżyn i odparzeń, ułatwia zasypianie. Obecnie dostępne są w kraju poduszki orkiszowe.

 

/wgg/

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj