Musztarda to jedna z najpopularniejszych przypraw na polskim stole. Jej charakterystyczny smak jest rozpoznawalny niemal na całym świecie. Może służyć jako dodatek do zwykłej kiełbasy z grilla, lub, w nieco innej odmianie do bardziej wykwintnych potraw.
Wyobraźcie sobie, że musztarda narodziła się w starożytnym Rzymie. Uznawana była od początku za produkt leczniczy. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi i pobudza trawienie tłuszczu. Musztarda jest niskokaloryczną przyprawą i zaliczana jest do zdrowej żywności.
Wielu z nas używa jej na co dzień w kuchni, ale czy wszyscy wiemy jakie składniki dają jej ten niepowtarzalny smak? Musztarda składa się przede wszystkim z wody, octu, ziaren gorczycy (białych i czarnych), cukru i soli. Dzięki zastosowaniu różnego rodzaju przypraw (głównie smakowych), substancji barwiących i wykorzystaniu różnych gatunków gorczycy i sposobu jej mielenia (stopnia rozdrobnienia) powstało wiele odmian musztardy, m.in.:
sarepska, francuska, rosyjska, węgierska, dijon, jerozolimska, stołowa i wiele innych.
Czy z okazji tego święta planujecie dziś posiłek z dodatkiem musztardy? A może jakiś grill?
Marta Rajchel