Przestrzegając pewnych zasad, hodowcy mogą chronić swoje gospodarstwa przed wirusem zjadliwej grypy ptaków.
Wirus wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI), podtypu H5N8, choć nie jest groźny dla ludzi, jest niebezpieczny dla przydomowych gospodarstw i bardzo szkodliwy dla gospodarki.
Główną przyczyną rozprzestrzeniania się wirusa są zarażone dzikie ptaki. Niejednokrotnie hodowcy mogą swój drób uchronić sami. Zasady, o których przestrzeganie apeluje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Główny Lekarz Weterynarii, przedstawiamy poniżej.
Hodowcy drobiu powinni:
1. Zabezpieczać paszę przed dostępem dzikich zwierząt.
2. Nie karmić drobiu na zewnątrz budynków.
3. Nie poić ptactwa wodą, do której dostęp mogą mieć dzikie ptaki.
4. W swoim gospodarstwie korzystać z odzieży i obuwia ochronnego, a po każdym kontakcie z drobiem lub innymi ptakami – dokładnie umyć ręce wodą z mydłem.
5. Przed wejściami i wyjściami do budynków, w których utrzymywany jest drób, stosować maty dezynfekcyjne.
6. Drób przetrzymywać w przeznaczonych do tego celu pomieszczeniach, bez możliwości swobodnego poruszania się po otwartym wybiegu.
Pamiętajmy, na hodowców, którzy nie będą stosować się do zasad bioasekuracji, będą nakładane kary administracyjne.
/k/
Fot. pixabay