W 2016 roku w powiecie raciborskim zanotowano o 73% więcej zatruć salmonellozą niż rok wcześniej. Największe zagrożenie pod tym kątem stanowią jajka.
Jak poinformowała podczas ostatniej sesji powiatowej szefowa PSS-E Karina Talabska, w ubiegłym roku inspekcja odnotowała dwa duże ogniska salmonelli pochodzenia jajecznego. Przestawiający sprawozdanie Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej Zbigniew Mazur uzupełnił, iż podległa mu jednostka monitoruje wszystkie fermy drobiu, a każdy bojler badany jest pod kątem salmonelli. Gdy przypadek jej występowania zostaje potwierdzony, likwidowany jest cały kurnik. W ten sposób w 2016 roku zutylizowano 25 tys. sztuk drobiu. Duże fermy nie stanowią więc zagrożenia, problem występuje raczej po stronie małych hodowców.
Jak zatem ustrzec się przed zakażeniem? W domu najlepiej dezynfekować je przed spożyciem. Co prawda zgłaszane przypadki są wycofywane z obrotu, ale sieć kontroli może nie być stuprocentowo szczelna – doradza szefowa sanepidu.
/ps/
Niektóre chłopy sami dezynfekują sobie jaja w domu. Wiem coś o tym.