Sanepid radzi: Jaja od chłopa najlepiej dezynfekować w domu

salmonella

W 2016 roku w powiecie raciborskim zanotowano o 73% więcej zatruć salmonellozą niż rok wcześniej. Największe zagrożenie pod tym kątem stanowią jajka.

- reklama -

Jak poinformowała podczas ostatniej sesji powiatowej szefowa PSS-E Karina Talabska, w ubiegłym roku inspekcja odnotowała dwa duże ogniska salmonelli pochodzenia jajecznego. Przestawiający sprawozdanie Powiatowej Inspekcji Weterynaryjnej Zbigniew Mazur uzupełnił, iż podległa mu jednostka monitoruje wszystkie fermy drobiu, a każdy bojler badany jest pod kątem salmonelli. Gdy przypadek jej występowania zostaje potwierdzony, likwidowany jest cały kurnik. W ten sposób w 2016 roku zutylizowano 25 tys. sztuk drobiu. Duże fermy nie stanowią więc zagrożenia, problem występuje raczej po stronie małych hodowców.

Jak zatem ustrzec się przed zakażeniem? W domu najlepiej dezynfekować je przed spożyciem. Co prawda zgłaszane przypadki są wycofywane z obrotu, ale sieć kontroli może nie być stuprocentowo szczelna – doradza szefowa sanepidu.

/ps/

- reklama -

1 KOMENTARZ

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj