Papierowe słomki McDonald’s nie nadają się do recyklingu

0
McDonald's papierowe słomki
Okazuje się, że papierowe słomki wprowadzone w McDonald's nie nadają się do recyklingu. Fot. pexels

Sieć restauracji McDonald’s zamieniła w ubiegłym roku plastikowe słomki na papierowe. Okazuje się jednak, że nie nadają się one do recyklingu.

Sieć restauracji szybkiej obsługi McDonald’s w ubiegłym roku poczyniła duży krok ku ekologicznej rewolucji. Wprowadzono do restauracji papierowe słomki, które miały zastąpić te plastikowe. Pierwszymi miejscami na świecie, w których wprowadzano zamiany była Wielka Brytania i Irlandia. Wprawdzie plastikowe słomki były poddawane recyklingowi, ale dziennie na Wyspach zużywano ich aż 1,8 miliona. Aby być więc bardziej „eko” sieć postawiła na papier. 6 stycznia tego roku inicjatywa została wprowadzona w Polsce. W kilku restauracjach papierowe słomki pojawiły się na okres próbny.

- reklama -

Rewolucja spotkała się jednak z negatywnym odbiorem konsumentów. Narzekali oni bowiem, że materiał utrudnia picie gęstych shake’ów. Dodatkowo, jak mówili klienci, papierowa słomka po prostu się rozpadała. Powstała nawet petycja, w której Brytyjczycy postulowali przywrócenie plastikowych słomek.

Producent zwiększył więc grubość słomki, co razem ze wzrostem zadowolenia klientów, zmniejszyło ekologiczny charakter słomek. Jak się okazuje, przez swoją grubość, nie nadają się one do recyklingu. Dlatego powinny znaleźć się w odpadach mieszanych. Rzecznik prasowy restauracji McDonald’s zapewnił jednak, że odpady z sieci restauracji są przetwarzane na energię, a McDonald’s jest już w trakcie negocjacji warunków przetwarzania papierowych słomek.

Wyraź swoje poparcie dla proekologicznych inicjatyw i poprzyj petycję w sprawie butelkomatu PET w Raciborzu. Podpisz tutaj:
PETycja

/źródło: wp oprac. c/

- reklama -

Odśwież swoją przestrzeń Więcej artykułów branżowych >>

Ogłoszenia PLUSYdlaBIZNESUWięcej ogłoszeń branżowych >>

KOMENTARZE

Please enter your comment!
zapoznałem się z regulaminem
Please enter your name here