Większość wódek, z jakimi mamy do czynienia, to wódki zbożowe, produkowane ze zbóż takich jak kukurydza, pszenica i żyto, a także sorgo lub melasy. Nie wszyscy zwracają uwagę na to, z czego produkuje się dany napój, a już niewiele osób wie, jak bardzo różni się wódka wyprodukowana na bazie ziemniaków od wódek na bazie zboża. Do podstawowych różnic należy tutaj na pewno łagodniejszy, delikatniejszy oraz bardziej kremowy smak, a co za tym idzie wyższa pijalność takich trunków. Co wyróżnia dobre wódki ziemniaczane?
Które wódki są z ziemniaków?
Wódki ziemniaczane powstają z ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi. Użyte do produkcji ziemniaki muszą charakteryzować się wysoką jakością, aby zapewnić łagodny i kremowy profil smakowy o wysokiej pijalności. Ziemniaków używa się zarówno do produkcji wódek czystych, czyli powstających na zasadzie połączenia spirytusu rektyfikowanego z wodą, ale także do produkcji trunków gatunkowych takich jak pigwówka czy wiśniówka, do których dodatkowo dodaje się dodatki wpływające na smak i aromat.
Pomimo wysokiej mocy, jaką odznacza się ten rodzaj alkoholu, ziemniaczana baza dodaje im kremowości, ale i słodyczy, co sprawia, że trunek jest łagodniejszy w odbiorze. To doskonała propozycja dla tych, którzy nie przepadają za mocą typowej wódki.
Wódka ze spirytusu ziemniaczanego
– Na początku produkcji wódki ze spirytusu ziemniaczanego oczyszcza się surowce, z których ma ona powstać. W tym przypadku są to oczywiście ziemniaki bogate w skrobię. Aby upłynnić znajdującą się w nich skrobię, paruje się surowce i poprzez proces zacierania rozkłada się ją do cukrów prostych — tłumaczy ekspert z firmy Krest.
Kolejnym krokiem jest fermentacja z udziałem drożdży oraz destylacja i rektyfikacja. Powstały w taki sposób spirytus miesza się finalnie z wodą, rozlewa i butelkuje. Warto wspomnieć, że na ten moment wódki, które produkuje się na terenie krajów europejskich, muszą zgadzać się z wytycznymi rozporządzenia Parlamentu Europejskiego 110/2008 z 15 stycznia 2008 roku.
Wódka jednorodna ziemniaczana — dla kogo?
Wódka jednorodna to taka wódka, którą uzyskuje się podczas procesu rektyfikacji z wyłącznie jednego surowca. Podstawowy składnik, na którym bazuje wódka z ziemniaków, nadaje jej odróżniający się od innych, wyjątkowy profil smakowy: trunki takie są bardziej kremowe, znacząco słodsze i zauważalnie ziemiste.
To wszystko sprawia, że trunki te będą idealnym wyborem dla tych, którzy twierdzą, że wódki nie różnią się między sobą smakiem, a także dla tych, którzy nie przepadają za mocnymi alkoholami. Docenią je też osoby, które preferują drinki o łagodniejszym profilu. Taki napój sprawdzi się wręcz doskonale w koktajlach! To także świetny wybór na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe.
Polskie wódki ziemniaczane
Nie trzeba ukrywać, że polskie wódki ziemniaczane w zdecydowanej większości charakteryzują się wysoką jakością składników i starannym procesem produkcji. Zawdzięczamy to w dużej mierze ziemniakom pochodzących z polskich upraw, o wysokiej zawartości skrobi.
Wódka ziemniaczana to ciekawy, a jednocześnie dość niszowy rodzaj alkoholu, który w Polsce ma zaledwie kilku liczących się reprezentantów. Warto jednak wiedzieć, że nie jesteśmy skazani tylko na wódki powstałe na bazie zbóż. Trunki z ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi, to całkiem ciekawa alternatywa.
/artykuł sponsorowany/