Na wystawie można zobaczyć wiele ciekawych przedmiotów używanych w kuchni i w zakładach cukierniczych z XIX i XX w. Współcześnie większość z nich wyszła z użycia.
W Muzeum w Raciborzu można oglądać wystawę „Piernikowe serca, zapustne kreple, weselne kołocze i inksze maszkety” ze zbiorów Muzeum im. o. Emila Drobnego w Rybniku i Muzeum w Raciborzu.
Wystawa jest prezentacją przedmiotów potrzebnych do wypieku tradycyjnych ciast i ciasteczek. Smakołyki, które powstawały przy użyciu tych narzędzi, gościły na stołach podczas różnych uroczystości rodzinnych i dorocznych. – Podczas zwiedzania wystawy dowiemy się, czym jest piernik i jak powstawał. Poznamy też tradycyjne wypieki towarzyszące świętom wielkanocnym – baby, baranki z ciasta, marcepanowe jajka i zajączki. Część wystawy poświęcona jest tematyce związanej z wypiekiem kołocza śląskiego. Przekonamy się, że kołocz to ciasto o wielowiekowej tradycji, który jest nieodzownym elementem obrzędowości weselnej – zachęca Julita Ćwikła z raciborskiego muzeum.
W innej części ekspozycji muzeum prezentuje formy i foremki do wypieku różnorodnych ciastek i ciasteczek. One również związane są obrzędowością rodzinną – znajdziemy je na weselnych i komunijnych stołach, bez nich nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia. Kołocz, ciastka i pierniki stanowią formę daru dla gości, krewnych i znajomych.
– Wystawa jest bardzo różnorodna, można na niej zobaczyć wiele ciekawych przedmiotów używanych w kuchni i w zakładach cukierniczych. Współcześnie większość z nich wyszła z użycia – zastąpiły je miksery, roboty kuchenne, plastikowe i silikonowe formy – mówi Julita Ćwikła, etnograf z muzeum.
Eksponaty prezentowane na wystawie pochodzą z XIX i XX w. ze zbiorów Muzeum im. o. Emila Drobnego w Rybniku i Muzeum w Raciborzu. Wystawę wzbogacają stare książki kucharskie, a także fotografie z archiwum Muzeum w Raciborzu i archiwum dr Marceli Szymańskiej.
fot. Muzeum w Raciborzu
oprac. /kp/