Nowa jadłoDZIELnia w Rybniku ratuje jedzenie i wspiera środowisko

Fot. S. Horzela-Piskula/UM Rybnik

W społecznej lodówce można zostawić gotowe do spożycia jedzenie, z którego nieodpłatnie skorzystają osoby w trudnej sytuacji.

Z raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2024” wynika, że rocznie w Polsce wyrzucane jest 4,8 mln ton jedzenia, a gros tej ilości, bo 60%, pochodzi z naszych domów. Marnotrawstwo żywności to złożony problem o konsekwencjach ekonomicznych, społecznych i środowiskowych. Pomimo rosnącej świadomości w tym zakresie wciąż zbyt często pozwalamy, by jedzenie lądowało w koszu. Mieszkańcy Rybnika mogą cieszyć się z kolejnej inicjatywy wspierającej potrzebujących i przeciwdziałającej marnowaniu żywności. W dzielnicy Maroko-Nowiny została otwarta siódma już w mieście jadłoDZIELnia, czyli społeczna lodówka.

- reklama -

przycisk-plusy

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj