Świąteczne menu bywa jedną z największych atrakcji w czasie Bożego Narodzenia. Niestety wigilijne potrawy nie zawsze służą byciu fit. Sprawdźcie, ile dokładnie kalorii ma barszcz z uszkami, karp, groch z kapustą, makowiec czy kutia.
1. Barszcz czerwony z uszkami
Potrawy tej nie może zabraknąć na żadnym stole wigilijnym. Barszcz przyrządzany jest z buraków, które posiadają wiele właściwości prozdrowotnych, jednak dodatek uszek, czyli charakterystycznych pierożków z nadzieniem grzybowym, znacznie podnosi kaloryczność tej potrawy – w średniej wielkości porcji barszczu z uszkami (280 g) znajduje się około 230 kcal.
Kapusta z grzybami
Świąteczna kapusta z dodatkiem aromatycznych grzybów zalicza się do stosunkowo mało kalorycznych potraw. W standardowej porcji, czyli ok. 200 g tego dania, znajduje się około 90 kcal.
Pierogi z grzybami
Zdecydowanie więcej kalorii niż kapusta z grzybami mają pierogi z grzybami. Farsz składa się zwykle z grzybów, które wcześniej zostały podsmażone na tłuszczu, z dodatkiem cebulki. Jeden pieróg zawiera około 85 kcal, co przy 4 sztukach daje już 340 kcal.
Ryba po grecku
To tradycyjne danie wigilijne jest nie tylko pożywne, ale również zdrowe. Ryba przyrządzona jest w towarzystwie warzyw takich jak marchew, pietruszka, seler czy cebula. Jeśli chodzi o kalorie, to porcja 200 g zawiera ok. 200 kcal.
Śledzie w śmietanie lub oleju
Kolejna rybna przekąska wigilijna to śledź, który może być podawany zarówno w zalewie olejowej, jak i w śmietanie. Sam śledź nie jest bardzo kaloryczny ale olej lub śmietana już tak. Danie to praktycznie nie zawiera węglowodanów, lecz głównie tłuszcze i białko. W porcji ok. 100 g śledzia w oleju znajdują się aż ok 300 kcal. Podobnie będzie w przypadku śledzia w śmietanie.
Karp smażony
To potrawa bogata w tłuszcz. Sam karp należy do tłustych ryb, a użyty do smażenia olej jeszcze zwiększa ilość tego składnika w porcji. Porcja fileta o wadze 130 g dostarcza organizmowi około 240 kcal.