Świąteczne menu bywa jedną z największych atrakcji w czasie Bożego Narodzenia. Niestety wigilijne potrawy nie zawsze służą byciu fit. Sprawdźcie, ile dokładnie kalorii ma barszcz z uszkami, karp, groch z kapustą, makowiec czy kutia.
2. Kompot z suszu
Idealny dodatek do wigilijnej wieczerzy doskonale poprawia trawienie. Kompot przyrządzony jest z suszonych owoców takich jak gruszki, jabłka, śliwki, dodatkowo dosładzany cukrem lub miodem. W jednej szklance, czyli ok. 200 ml takiego napoju, znajdziemy ok. 200 kcal.
Kutia
Tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, która często pojawia się na polskim stole wigilijnym. To danie na bazie gotowanej pszenicy, maku, rodzynek, migdałów i miodu, dlatego kaloryczność porcji jest dość wysoka, bo znajdziemy tam aż 550 kcal na 100 g.
Groch z kapustą
To z kolei potrawa przyrządzana z gotowanego grochu i kiszonej kapusty zazwyczaj z dodatkiem tłuszczy, np. smalcu. W jednej łyżce stołowej potrawy znajdziemy około 145 kcal.
Keks
Na stole wigilijnym nie może zabraknąć tradycyjnego ciasta, jakim jest keks. Wypiek ten zawiera dużą ilość bakalii, które wpływają na kaloryczność ciasta. Jego niewielka porcja dostarcza aż ok. 400 kcal.
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa pojawia się na stole wigilijnym jako zamiennik barszczu lub jako kolejne danie. Czysta, niezabielana zupa grzybowa jest dość niskokaloryczna, bo ma tylko 30 kcal na 100 g. Natomiast standardowej wielkości porcja podana ze śmietaną i dodatkami w postaci makaronu dostarczy nawet 300 kcal.
![Keks](https://raciborz.com.pl/wp-content/uploads/2019/12/keks-pixabay-696x505.jpg)