Chałwa zamiast opłatka, tańce wokół choinki czy jabłka i suszone owoce, służące do świątecznych wróżb. Sprawdźcie, jak Boże Narodzenie świętuje się w innych krajach.
Chałwa zamiast opłatka
Polacy składając sobie życzenia przy wigilijnym stole, łamiąc się opłatkiem. Zwyczaj ten jednak nie jest popularny na całym świecie, a opłatek miewa zaskakujących zamienników. W Hiszpanii odpowiednikiem opłatka jest chałwa. Przed Bożym Narodzeniem każda hiszpańska rodzina zaopatruje się w nową szopkę, a wigilijna wieczerza rozpoczyna się po pasterce. Wszyscy wychodzą na udekorowane ulice, śpiewają kolędy, tańczą i bawią się do rana. Głównym daniem jest pieczona ryba oraz „ciasto Trzech Króli”, w który zapieka się drobne upominki.
„Płonący pudding” w Anglii
W Wielkiej Brytanii wieczerza wigilijna, a właściwie obiad, jest jedzona w najbliższym rodzinnym gronie. Tam na stołach króluje pieczony indyk i „płonący pudding”. To właśnie w Anglii narodził się zwyczaj pocałunków pod jemiołą, które mają przynieść szczęście i spełnienie marzeń. W Londynie narodził się zwyczaj wręczania kartek z życzeniami. Pierwsza kartka z napisem „Wesołych Świąt Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego Roku” powstała w 1846 roku, a jej autorem był Jon Horsley.
Tańce wokół choinki
Szwedzi rozpoczynają Święta Bożego Narodzenia w pierwszą niedzielę adwentu. Tradycyjna szwedzka uczta składa się z iutfisk, czyli rozmoczonej suszonej ryby o niezbyt wyrazistym smaku. Następnie Szwedzi jedzą galaretkę wieprzową, głowiznę i chleb, a na deser pierniczki. Szwedzi nie śpiewają kolęd, a tańczą wokół choinki.
Niemcy świętują podobnie do nas, bo trzy dni. Celebruje się Wigilię 24 grudnia, pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia 25 grudnia i drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia 26 grudnia.
Francuzi natomiast nie obchodzą Wigilii, biorą udział we mszy, a 25 grudnia siadają do wspólnego obiadu. Wtedy jedzą indyka nadziewanego kasztanami i piją szampana.
Czesi i Słowacy po naszemu
Czesi i Słowacy pielęgnują tradycje podobne do polskich. Na wigilijnym stole znajdziemy „vánočky”, czyli tradycyjne białe ciasto przypominające polską słodką chałkę z bakaliami, zupę grzybową, kapuśniak czy rybę. Oba te kraje przywiązują też ogromną wagę do suszonych owoców oraz jabłek, które służą nie tylko do jedzenia, ale także do świątecznych wróżb.
W Rosji po Nowym Roku
W Rosji Boże Narodzenie jest obchodzone 7 stycznia, po Nowym Roku. Rozpoczyna je uroczysta kolacja, czyli Wigilia. Rosjanie jedzą postne danie z ziaren pszenicy, miodu i kaszy zmieszanymi z migdałowym lub makowym mlekiem. Do kaszy dodaje się orzechy lub mak. Na wigilijnym stole obowiązkowo powinno znaleźć się 12 dań, m. in. bliny, ryba i mięsa w galarecie, pieczyste i pierniki miodowe.
W Austrii świąteczna kolacja rozpoczyna się po 17:00, gdy w oknach rozbrzmiewa mały dzwoneczek. Austria jest ojczyzną jednej z najpiękniejszych kolęd na świecie „Stalle Nacht, heilige nacht”, czyli Cicha noc, święta noc.
/źródło: bibliotekawszkole.pl oprac. c/