– Koła Gospodyń Wiejskich od kilku lat przeżywają swój renesans, coraz częściej stając się liderem w swoich środowiskach i podejmując szereg różnych inicjatyw na rzecz nie tylko swych członków, ale również społeczności lokalnych – mówi Krzysztof Podhajski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej już po raz drugi zrealizuje szkolenia dla Kół Gospodyń Wiejskich w ramach operacji „Lokalne, regionalne i tradycyjne szansą dla Kół Gospodyń Wiejskich II”. Szkolenia będą okazją do poszerzenia wiedzy z zakresu produktów lokalnych oraz tradycyjnych, a także prowadzenia bieżącej działalności kół. Nabór potrwa do 21 września.
Szkolenia realizowane przez Fundację EFRWP wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego w tym roku skierowane są do przedstawicieli Kół Gospodyń Wiejskich z 9 województw: zachodniopomorskiego, pomorskiego, dolnośląskiego, kujawsko-pomorskiego, podlaskiego, śląskiego, łódzkiego, podkarpackiego i lubelskiego.
Podczas jednodniowych szkoleń realizowanych w każdym z tych województw uczestnicy będą mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę z zakresu krajowych i unijnych systemów jakości żywności, istoty krótkich łańcuchów dostaw, dziedzictwa kulinarnego oraz znaczenia produktów lokalnych i tradycyjnych. Podczas szkoleń uczestnicy poznają również możliwości tworzenia partnerstw z innymi organizacjami z sektora publicznego, prywatnego i pozarządowego oraz możliwych źródeł finansowania swojej działalności.
– Koła Gospodyń Wiejskich od kilku lat przeżywają swój renesans, coraz częściej stając się liderem w swoich środowiskach i podejmując szereg różnych inicjatyw na rzecz nie tylko swych członków, ale również społeczności lokalnych. Bardzo duże zainteresowanie szkoleniami dla kół prowadzonymi przez Fundację w 2019 roku utwierdza nas w przekonaniu o potrzebie i skuteczności kontynuowania takich działań. Celem naszych szkoleń jest bowiem zapewnienie im merytorycznego wsparcia oraz pomoc w rozwiązywaniu najważniejszych problemów i wątpliwości, które pojawiają się w ich bieżącej pracy – mówi Krzysztof Podhajski, prezes zarządu Fundacji Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.
Udział w szkoleniu jest bezpłatny, uczestnicy pokrywają natomiast koszt dojazdu na szkolenia. Szkolenia zostały zaplanowane na okres październik – listopad 2020. Jednak jak podkreślają organizatorzy, realizacja każdego spotkania będzie uzależniona od aktualnej sytuacji związanej z pandemią Covid-19.
Więcej informacji, regulamin oraz formularz zgłoszeniowy, dostępne są na stronie: www.efrwp.pl.
Po zakończeniu szkoleń część Kół Gospodyń Wiejskich zostanie zaproszona do przeprowadzenia warsztatów kulinarnych w szkołach podstawowych oraz szkołach kształcących w kierunkach gastronomicznych w swoich regionach. Warsztaty będą służyć przekazaniu najmłodszym oraz przyszłym adeptom sztuki kulinarnej nie tylko zalet wykorzystywania produktów lokalnych i tradycyjnych w kuchni polskiej, ale także przedstawieniu im tajników i przepisów należących do lokalnego dziedzictwa kulinarnego.
oprac. /kp/