Żory przeciw marnowaniu jedzenia. Ruszają bezpłatne warsztaty i wykłady

jedzenie zywnosc warzywa
Fot. freepik.com

Celem projektu jest uświadomienie konsumentom, jak ważne jest planowanie zakupów żywności i jej przetwarzanie tak, aby nie trafiła do kosza.

Marnowanie żywności to globalny problem o ogromnych konsekwencjach – etycznych, społecznych i klimatycznych. Szacuje się, że każdego roku na śmietnik trafia niemal 930 mln ton jedzenia, co przekłada się na ok. 74 kg zmarnowanej żywności na osobę. Co więcej, jak podaje portal climateleadership.pl, marnowanie żywności odpowiada za 8-10% globalnych emisji gazów cieplarnianych. Żory nie pozostają obojętne na ten problem. Lokalna społeczność aktywnie włącza się w walkę z marnotrawstwem, a najnowszym krokiem w tym kierunku jest projekt „Planuj, przetwarzaj, nie wyrzucaj!”.

- reklama -

przycisk-plusy

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj