W latach 2005-2007 Śląski Bank Żywności przekazał dla najuboższych mieszkańców powiatu raciborskiego pomoc żywnościową o wartości rynkowej na poziomie 1 210 000 zł.Dystrybucją tej formy pomocy na terenie powiatu zajmuje się koordynator wskazany przez Starostę Raciborskiego. Taka forma rozdysponowywania żywności jest nietypowa na skalę województwa śląskiego.
– Powiat Raciborski to prawdziwy ewenement jeśli chodzi o funkcjonowanie banku żywności. W powiecie działa 8 organizacji, które otrzymują artykuły żywnościowe. Jednak sposób w jaki otrzymują pomoc jest niespotykany w skali całego województwa – mówi Andrzej Chroboczek Wicestarosta Powiatu Raciborskiego. – W powiecie działa koordynator, który społecznie zajmuje się dystrybucją przyznanej z banku żywności, dzięki czemu poszczególne organizacje nie muszą "osobiście" jeździć do Rudy Śląskiej po jej odbiór. To duże ułatwienie dla tych jednostek. Mamy jednak sygnały, co do usprawnienia tego rozwiązania – dodaje.
Rozwiązaniem tej sytuacji mogłoby być porozumienie międzygminne, na mocy którego można by sfinansować wspólny magazyn żywności, który służyłby nie tylko do przechowywania żywności z banku żywności ale i tej pochodzącej od przedsiębiorców. Magazyny taki byłby wyposażony w komorę chłodniczą dzięki czemu możliwe byłoby zwiększenie asortymentu przyjmowanej żywności o produkty z krótkim terminem ważności. Ponadto umożliwiłoby to ogłoszenie konkursu na prowadzenie takiego magazynu dla organizacji pozarządowej, która przejęła by rolę obecnego koordynatora.
– Czynimy jednocz eśnie starania o danie nam możliwości przekazywania otrzymywanych artykułów żywnościowych dla rodzin zastępczych z terenu powiatu – informuje A. Chroboczek
Dystrybucją żywności do najuboższych mieszkańców powiatu raciborskiego zajmują się następujące organizacje pozarządowe: OSP w Pogrzebieniu, Koło Gospodyń Wiejskich w Tworkowie, OSP w Pietrowicach Wielkich, OSP w Modzurowie, OSP w Krzanowicach, OSP w Kuźni Raciborskiej, OSP w Nędzy, Stowarzyszenie "Tęcza" w Raciborzu.
– Na dzień dzisiejszy widzimy zagrożenie, że organizacje pozarządowe, które są przygotowane do takiej działalności ograniczają zasięg swojego funkcjonowania do miast. W związku z tym małe gminy mogą zostać pozbawione pomocy kierowanej przez Światowy Bank Żywności – mówi wicestarosta. – Jeśli nie uda się zawiązać takiego porozumienia, to na mocy obowiązującego prawa zachodzi prawdopodobieństwo, że będziemy zmuszeni zrezygnować z funkcji koordynatora. A to oznaczać będzie, że poszczególne jednostki pozarządowe będą musiały same bezpośrednio w Rudzie Śląskiej odbierać artykuły żywnościowe – wyjaśnia.
Celem misji Banków Żywności jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności oraz zmniejszenie obszarów niedożywienia. Działalność banków żywności polega na przyjmowaniu darowizn w postaci artykułów żywnościowych i rozdzielaniu ich z przeznaczeniem dla najbardziej potrzebujących. Zaopatrzenie banków, przy zachowaniu wymogów higieny i norm sanitarnych oraz przepisów prawa, polega na bezpłatnym pozyskiwaniu artykułów żywnościowych.
Darczyńcami banków żywności są producenci krajowi i zagraniczni, dystrybutorzy sieci placówek handlowych, indywidualni rolnicy, sadownicy i ogrodnicy z terenu całego kraju. Ponadto jednym ze sposobów pozyskiwania artykułów żywnościowych jest organizowanie zbiórek żywności.
- reklama -