Zalecenia żywieniowe w starszym wieku

NIECH POKARMY BĘDĄ TWOIMI LEKAMI

Hipokrates

Sposób żywienia ma istotny wpływ na starzenie biologiczne, tj. zmiany fizjologiczne i patologiczne w wieku podeszłym, a dane demograficzne wskazują na stopniowe starzenie się ludzi w większości krajów świata.Na procesy starzenia się ustroju mają wpływ czynniki genetyczne i środowiskowe, a z tych ostatnich w dużym stopniu sposób żywienia. Analizując wcześniejszy sposób odżywiania się ludzi długowiecznych często obserwuje się prostą dietę i brak przejadania się oraz jednocześnie aktywny fizycznie i umysłowo tryb życia.

Błędy najczęściej popełniane przez ludzi starszych:

– spożywanie dużej ilości tłuszczów, głównie pochodzenia
zwierzęcego oraz cukrów prostych

– nadmierne spożycie mięsa i jego przetworów

– zmniejszone spożycie produktów skrobiowych oraz błonnika

– małe spożycie warzyw i owoców.

Taki typ odżywiania może prowadzić do nasilenia się występowania chorób takich jak: otyłość, miażdżyca, nadciśnienie, cukrzyca, próchnica zębów.



Ogólne zasady żywienia ludzi starszych przedstawiają się następująco:

– w jadłospisach należy uwzględniać różnorodne produkty, szczególnie o dużej wartości odżywczej np. przetworów mlecznych z odtłuszczonego mleka, chudego mięsa( wołowina), drobiu,
wędlin, ryb i -jeśli nie ma przeciwwskazań – przetworów zbożowych z pełnego ziarna, ciemnego pieczywa pszennego

– ograniczać spożycie cukru oraz tłuszczów pochodzenia zwierzęcego: masło, smalec

– do smarowania pieczywa używać miękkich margaryn, smarować tak by widoczna była porowatość pieczywa

– do sporządzania zup i sosów nie zalecamy stosowania tłustych wywarów z kości i mięsa

– stosować gotowanie na wodzie i parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii, bardzo rzadko smażenie i to tylko na oleju, który po smażeniu wylewamy

– do sałatek stosujemy oleje i naturalne jogurty

– codziennie spożywamy owoce i warzywa, w miarę możliwości w stanie surowym

– unikamy spożywania większej ilości soli i ostrych przypraw

– posiłki jemy regularnie o małych objętościach, 4-5 razy dziennie, ostatni posiłek na 2-3 godziny przed snem

– stosujemy przyprawy ziołowe : bazylia, estragon, majeranek, tymianek

– unikamy przejadania się i nadwagi

– wypijamy większą ilość płynów niegazowanych

– ograniczamy spożywanie alkoholu

– prowadzimy aktywny fizycznie i umysłowo tryb życia

– znajdujemy przyjemność w jedzeniu

Zdrowe żywienie osób starszych ma bardzo duży wpływ na zahamowanie procesów starzenia.

W przypadku występowania różnych chorób należy dietę konsultować z dietetykiem.



Przykłady całodziennej diety dla ludzi starszych.

A.

Śniadanie I : zupa mleczna z kaszą manną, sałatka ziemniaczana

Śniadanie II: chuda wędlina, pieczywo ciemne, masło kubkowe,pomidor, kawa zbożowa z mlekiem

Obiad: krupnik z ziemniakami, pierogi z mięsem, kompot

Podwieczorek: jabłko pieczone

Kolacja: twarożek z zieleniną, bułka grahamka, bawarka

B

Śniadanie I: Płatki owsiane na mleku, bułka z masłem kubkowym, ryba w galarecie z warzywami,

Śniadanie II: jajko na miękko, chleb razowy, margaryna kubkowa, herbata owocowa, sałatka z pora
Obiad: zupa pomidorowa z ryżem ciemnym, ziemniaki z piersią kurczaka na parze, sałatka z buraków, kompot

Podwieczorek: koktajl owocowy

Kolacja: zapiekanka z brokułów



C

Śniadanie I: kasza gryczana na mleku, kajzerka z ogórkiem i serem żółtym

Śniadanie II: bułka mleczna z dżemem, banan

Obiad: zupa jarzynowa, królik duszony, makaron sojowy, marchew puree, sałata z oliwą

Podwieczorek: sałatka z owoców z jogurtem naturalnym

Kolacja: Omlet ze szpinakiem, herbata zielona

- reklama -

Opracowano na podstawie: Żywienie człowieka- J.Hasik, A. Rudnicka

B. Tkocz oraz słuchacze Wydziału Dietetyki

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj