ZALECENIA HIGIENISTEK STOMATOLOGICZNYCH

Profilaktyka ortodontyczna jest to zapobieganie wadom zgryzu. W ortopedii szczękowej polega ona na usuwaniu czynników, które mogą działać w sposób szkodliwy na rozwój narządu żucia oraz na wspomaganiu czynników działających korzystnie na budowę i czynność narządu żucia. Zapobieganie powstawaniu wad twarzowo- zgryzowo- szczękowych rozpoczyna się od opieki zdrowotnej nad kobietą w ciąży i obejmuje wszystkie okresy rozwojowe dziecka.PROFILAKTYKA ORTODONTYCZNA- ŻYCIE PŁODOWE DZIECKA



Rozwój narządu żucia w okresie płodowym:
W końcu trzeciego tygodnia pojawiają się zawiązki twarzy i szczęki.
Jama ustna powstaje w 4 tygodniu życia zarodka. W tym czasie z nabłonka płodowego powstaje listewka zębowa, na zewnątrz jej, oddzielona szczeliną, tworzy się listewka wargowa, lub przedsionkowa.

Jako pierwsze powstają zawiązki zębów przednich w żuchwie, potem po jednym, dwóch dniach w szczęce.

W 7 tygodniu na listewce zębowej pierwotnej przez namnożenie się komórek powstaje 20 zgrubień, dając początek 20 zębom mlecznym.

Między 24- 30 tygodniem życia płodowego powstają zgrubienia dające początek zębom siecznym, kłom, przedtrzonowym.



Profilaktyka- zapobieganie:


Dieta kobiety ciężarnej bogata w wapń, a uboga w cukier.

Unikanie substancji niebezpiecznych dla płodu takich jak: leki, papierosy, alkohol.

Dieta bogata w witaminy, urozmaicona
Co jeść, aby zapewnić sobie potrzebne substancje odżywcze?

SUBSTANCJE ODŻYWCZE ICH ŹRÓDŁO

Wapń – mleko, szpinak, ser, brokuły, migdały

Żelazo – wołowina, cielęcina, szpinak, fasola, płatki

Białko – ryby, drób, jaja, mleko, soja, jogurt, ser, wołowina

Witamina A – marchewka, tran, zielone i żółte warzywa

Witaminy z gr. B (B1-B12)- drożdże piwne, zarodniki pszenicy, pełne
ziarno

Witamina C -pomarańcze, truskawki, pomidory, papryka

Witamina D -mleko wzbogacone wit. D, tran, ryby

Witamina E -pełne ziarno, orzeszki ziemne, jaja, zboże

Cynk – ryby, wątróbka, buraki, marchewka, jęczmień, kapusta

- reklama -



PROFILAKTYKA ORTODONTYCZNA W OKRESIE NIEMOWLĘCYM
( od 1 miesiąca do 1 roku życia)



Fizjologia niemowlaka (prawidłowości)
Okres bez zębów- do 6 miesiąca życia
Wczesne uzębienie mleczne, do 12 miesiąca życia.


Wyrzynanie zębów

SZCZĘKA:

Siekacz przyśrodkowy 8- 10 miesiąc

Siekacz boczny 8- 10 miesiąc

Kieł 16- 20 miesiąc

Pierwszy trzonowiec 15- 21 miesiąc
mleczny

drugi trzonowiec 20- 24 miesiąc
mleczny

ŻUCHWA:

Siekacz przyśrodkowy 8- 10 miesiąc

Siekacz boczny 15- 21 miesiąc

Kieł 15- 21 miesiąc

Pierwszy trzonowiec 15- 21 miesiąc
mleczny

drugi trzonowiec 20- 24 miesiąc
mleczny



Cechy charakterystyczne zgryzu w okresie niemowlęcym

Twarz szeroka, niska i cofnięta w stosunku do wystającego czoła.

Fizjologiczne tyłożuchwie.
Podniebienie płaskie.
W pozycji spoczynku przestrzeń między dziąsłami zajmuje język
Wyrośnięte górne siekacze pokrywają głęboko dolne



Czynniki wpływające pozytywnie na zgryz dziecka:

Karmienie naturalne

Lekko uniesiona głowa do snu

Urozmaicenie diety (zgodnie z zaleceniem lekarza pediatry) w pokarmy o konsystencji stałej (wzmocnienie mięśni żujących)

Zamiast smoczka utulenie dziecka do snu

Utrzymywanie higieny jamy ustnej dziecka



Czynniki negatywnie wpływające na zgryz:

Nieprawidłowe układanie dziecka do snu (zbyt wysoko lub zbyt nisko ułożona głowa)

Oddychanie przez usta

Karmienie dziecka butelką z dużymi dziurami i uciskanie smoczkiem na żuchwę dziecka

Nawyki dziecka: ssanie palca, rogu pościeli, innych przedmiotów, ssanie smoczka, dolnej wargi, języka

Choroby ogólnoustrojowe

Niedobór witamin i składników mineralnych, w szczególności wit. D3

Uraz w obrębie twarzoczaszki

Odżywianie dziecka wyłącznie pokarmem papkowatym, produktami przetartymi

Brak lub nieodpowiednia higiena jamy ustnej dziecka.



Narząd żucia kształtuje:

Karmienie dziecka:

– naturalne: kształtuje staw skroniowo- żuchwowy, likwiduje tyłożuchwie, reguluje czynność żucia, uczy prawidłowego oddychania przez nos, kształtuje półkoliście łuki zębowe, podniebienie twarde, wzmacnia siłę mięśni

– butelkowe: w mniejszym stopniu reguluje czynność żucia (szczególnie jeśli są duże dziurki w smoczku), w przypadku nieprawidłowego trzymania butelki może dojść do ucisku dolnej szczęki, upośledza wzrost i kształt szczęki i podniebienia twardego, nawykowe oddychanie przez usta.

Oddychanie przez nos- modeluje podniebienie i zatoki przynosowe

Wczesne uzębienie mleczne

Układanie dziecka do snu (głowa lekko uniesiona)

Usprawnianie czynności żucia przez wprowadzenie do diety dziecka pokarmów o konsystencji twardej (taki by dziecko mogło żuć, oczywiście pokarm musi być dostosowany do wieku dziecka).


PROFILAKTYKA ORTODONTYCZNA W OKRESIE PONIEMOWLĘCYM
( Od 12 miesiąca do 3 lat)

Fizjologiczny obraz zgryzu dziecka do lat 3

Między siekaczami szpary fizjologiczne (mogą ale nie muszą występować)

Wyrzynają się kolejne zęby mleczne

Rozwija się przyzębie, wysklepia się podniebienie



Profilaktyka- zapobieganie wadom zgryzu

Prawidłowa dieta: bogata w witaminy, sole mineralne, a w szczególności w wapń (mleko, ser, twaróg, chude mięso, ryby, jaja, owoce, warzywa)

Ograniczenie spożywania cukrów, szczególnie zawartych w słodyczach

Czyszczenie zębów dziecka już od momentu ich pojawienia się w jamie ustnej (na początku szczotkowanie przez rodziców)

Wpajanie nawyku prawidłowego, samodzielnego szczotkowania od 3 roku życia

Dobór odpowiedniej szczoteczki i pasty

Unikanie stosowania smoczka- uspakajacza

Zwalczanie złych nawyków dziecka takich jak: ssanie palca, języka, wargi i innych przedmiotów, oraz podpieranie brody ręką


PROFILAKTYKA- WCZESNE DZIECIŃSTWO


Fizjologia narządu żucia w okresie od 2- 6 roku życia

Pełne uzębienie mleczne

Pomiędzy zębami mogą występować szpary fizjologiczne

Zęby sieczne ustawione są pionowo

W 3 roku życia u dzieci występuje już dorosły tryb połykania

W 5 roku życia rozpoczyna się proces przygotowawczy do wymiany uzębienia mlecznego na stałe

Wyrzynanie się zębów

Pierwszy trzonowiec 6 rok życia

Pierwszy siekacz 7 rok życia

Drugi siekacz 8 rok życia

Pierwszy
przedtrzonowiec 9 rok życia

drugi przedtrzonowiec 10 rok życia

kieł 11- 12 rok życia

drugi trzonowiec 12- 13 rok życia

trzeci trzonowiec 17- 25 rok życia



Czynniki wpływające na występowanie wad zgryzu u dzieci:
Należy przestrzegać kilku zasad:

Dziecko nie powinno spać na jednym boku

Nie powinno podkładać pod twarz ręki lub poduszki- powoduje to asymetryczne zwężenie twarzy

Nie powinno tłoczyć języka do przodu (między zęby)

Nie powinno ssać palca lub innych rzeczy, gdyż prowadzi to do zniekształcenia żuchwy



Profilaktyka ortodontyczna

Szczególnie ważne w tym okresie jest zapobieganie próchnicy, poprzez prawidłową higienę jamy ustnej

Konieczne są również wizyty kontrolne u stomatologa (co 3, 6 miesięcy), by nie dopuścić do szybkiego rozwoju próchnicy, a z kolei do przedwczesnej utraty zębów

Należy kontrolować dziecko podczas szczotkowania zębów oraz uświadamiać dziecko jak ważna jest higiena jamy ustnej

Ograniczanie produktów bogatych w cukier, szczególnie słodyczy (można zastąpić słodkimi owocami lub warzywami)



PROFILAKTYKA ORTODONTYCZNA- STARSZEGO DZIECIŃSTWA

I OKRESU MŁODZIEŃCZEGO



Fizjologia- starsze dzieciństwo

Wymiana uzębienia, kształtowanie zgryzu w uzębieniu stałym

stałe siekacze szersze i dłuższe od mlecznych

Wolne tempo dorastania pierwszych zębów trzonowych

Po wyrośnięciu stałych zębów bocznych zachodzenie siekaczy spłyca się i ostatecznie górne siekacze zakrywają dolne w 1/3 do ich wysokości

Występująca fizjologicznie szpara w siekaczach górnych samoistnie zamyka się

Po wyrośnięciu zębów przedtrzonowych, kłów i drugich zębów trzonowych następuje ostateczne ukształtowanie zgryzu w uzębieniu stałym

Linia środkowa między górnymi i dolnymi siekaczami pokrywa się z linią pośrodkową twarzy

Występują triady zębowe czyli zęby boczne szczęki stykają się z dwoma bocznymi zębami żuchwy



Fizjologia- okres młodzieńczy

Wyrzynają się trzecie zęby trzonowe- nie zmieniają wcześniej utrwalonych warunków zgryzowych

Czasami przesuwają doprzednio zęby- stłoczenie trzeciorzędowe

Profilaktyka

Profilaktyka i leczenie próchnicy (zapobieganie przedwczesnej utracie zębów)

Przedwczesna ekstrakcja zębów- konieczne utrzymywanie przestrzeni dla zębów stałych

Szlifowanie guzków hamujących naturalne ruchy żuchwy

Kontrola wyrzynania się zębów

Usuwanie zębów nadliczbowych lub przetrwałych mlecznych

Podcinanie wędzidełek górnej i dolnej wargi

Fluoryzacja zębów pod kontrolą lekarza stomatologa



/Słuchaczki Wydziału Higienistek Stomatologicznych rok II/

- reklama -

KOMENTARZE

Proszę wpisać swój komentarz!
zapoznałem się z regulaminem
Proszę podać swoje imię tutaj