Raciborski Inkubator Przedsiębiorczości ma prawdziwą gratkę dla biznesmenów z branży gastronomicznej i osób, które dopiero planują uruchomić swój biznes w tym obszarze.
Szkolenie odbędzie się siedzibie inkubatora przy ul. Batorego 7, 19 czerwca w godz.: 10:00-10:45
Prelegentem będzie Sławomir Głomski, przed którym żadna kuchnia nie ma tajemnic i który zawodowo doradza, jak zarządzać kuchnią, pracownikami i całym kuchennym biznesem.
Konsultacje są bezpłatne i mają charakter indywidualny. Każdemu zainteresowanemu lub grupie osób reprezentujących jedną firmę doradca będzie mógł poświęcić 45 minut. Zapisz się na wybraną godzinę:
• 10.00 – 10.45
• 11.00 – 11.45
• 12.00 – 12.45
• 13.00 – 13.45
• 14.00 – 14.45
Zakres doradztwa
Zawód Manager Gastronomii:
• Cele i główne zadania stawiane przed managerem,
• Manager jako: planista, organizator, kierownik, kontroler, administrator oraz motywator działań
• Efektywna komunikacja z zespołem: delegowanie zadań, budowanie motywacji, rozwiązywanie konfliktów i sytuacji spornych
• Jak zwiększyć obroty – sprzedaż sugestywna i śledzenie działań konkurencji
• Oszustwa i kradzieże: sposoby zwalczania i eliminowania negatywnych zachowań
Prawne aspekty prowadzenia zakładu gastronomicznego:
• Podstawowe zagadnienia z zakresu prawa pracy
• Tworzenie wewnętrznych procedur jakościowych: BHP, HACCP, GHP wymogi sanepidu oraz potrzebne badania,
• Zasady ubiegania się o pozwolenia i koncesje, rozliczenia z ZUS i US
Tworzenie lokalu gastronomicznego:
• Budżetowanie inwestycji: określenie charakteru lokalu, target miejsca, planowanie przestrzenne, koszty wyposażenia
• Rodzaje urządzeń gastronomicznych
• Tworzenie karty menu – układ czcionki, kolorów, układ pozycji
Rozmowy handlowe i savoir vivre w gastronomii i hotelarstwie:
• Nawiązanie współpracy z firmami partnerskimi: producenci, dostawy, hurtownie
• Negocjowanie kontraktów i podpisywanie umów
• Managment Gastronomiczny: sposób rozliczania się z inwestorem
Wskaźniki kontrolne pomocne w zarządzaniu w gastronomii:
• Wskaźniki Food Cost i Baverage Cost: tworzenie kalkulacji i wycen oraz minimalizowanie kosztów, oszacowanie wartości sprzedaży i zysku
• Dokumenty ewidencjonowania obrotów.
• Marża, narzut a cena produktu
• Elektroniczne systemy remanentowe (Point of Sales), terminale dotykowe, drukarki bonowe, urządzenia fiskalne itd.
Sławomir Głomski od ponad 20 lat pracuje w szeroko pojętej gastronomii. Jak sam o sobie mówi, jest wychowankiem starych dobrych PSS-ów. Od 2000 roku związany z branżą gastronomiczną w Wielkiej Brytanii.
Pomimo kierunkowego wykształcenia i kilku lat doświadczenia na polskim rynku brytyjską przygodę celowo zaczął od przysłowiowego zmywaka. Dzięki temu wyspiarskie kuchnie poznał „od kuchni”.
Szybko przechodził kolejne stopnie kariery, szkoląc się na stanowiskach Chef, the second in command (Sous Chef), Head Chef, Chef Manager i Catering Manager w pubach, uniwersyteckich i szkolnych stołówkach, hotelach, restauracjach, szpitalach, przedszkolach i domach opieki. Zarządzał zespołami do 150 osób i kontraktami do £5 mln.
EnDe
#UM Racibórz