– Podczas spotkania sięgniemy do tradycyjnych, lecz zapomnianych już receptur kuchni śląskiej. Wykorzystamy sezonowe warzywa, zdrowe kiszonki, a na koniec osłodzimy wszystko fantastycznym śląskim deserem – zapraszają organizatorzy.
Gminne Centrum Kultury w Nędzy zaprasza w sobotę 14 listopada o godz. 17:00 do udziału w warsztatach kulinarnych on-line z Remigiuszem Rączką. Transmisja na żywo ze spotkania w Górkach Śląskich dostępna będzie na facebooku GCK: https://www.facebook.com/events/1325576057825188. – Przyłączcie się, zadawajcie pytania, gotujcie z nami. Podczas spotkania sięgniemy do tradycyjnych, lecz zapomnianych już receptur kuchni śląskiej. Wykorzystamy sezonowe warzywa, zdrowe kiszonki, a na koniec osłodzimy wszystko fantastycznym śląskim deserem – zapraszają organizatorzy.
Warsztaty realizowane są w ramach lokalnej inicjatywy stowarzyszenia Aktywne Górczanki pt. „Tutaj i na krańcach świata – poznaj zwyczaje, poznaj kulturę”, która została zgłoszona do projektu Przystanek Kulturalny Nędza. Projekt Gminnego Centrum Kultury w Nędzy uzyskał dofinansowanie ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu „Dom Kultury + Inicjatywy Lokalne 2020.”
Remigiusz Rączka – urodzony w Wodzisławiu Śląskim, w tradycyjnej śląskiej rodzinie. Prywatnie mąż i ojciec, a zawodowo kucharz i miłośnik kuchni śląskiej. Od 2008 roku prowadzi programy kulinarne, m.in. „Rączka gotuje” emitowany na TVP Katowice. W 2015 roku wydał swoją pierwszą książkę: „Rączka gotuje na beztydziyń i świynta”. Wiosną 2016 ukazała się jej druga część. Przez wiele lat prowadził audycje radiowe głównie w Radio Katowice i Radio Silesia. W 2019 roku rozpoczął również autorski projekt w TVP 1 ‒ „Klasztorne Smaki według Remigiusza Rączki”.
oprac. /kp/
Richtich gryfny ślonski kuchorz. Pedziałachby swój chop.