Woda przeznaczona do spożycia przez ludzi, dostarczana w ramach systemu zbiorowego zaopatrzenia w wodę, jest bezpieczna zarówno do spożycia, jak i do celów gospodarczych. Nie zawiera wirusa SARS-CoV-2.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat w związku z ostatnimi doniesieniami medialnymi dotyczącymi zagrożenia wynikającego z obecności koronawirusa w wodzie przeznaczonej do spożycia. Sanepid poinformował, że nie wykazano dotychczas, aby SARS-CoV-2 szerzył się przez wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, gdyż woda z ujęć podziemnych jest zwykle wolna od skażenia mikrobiologicznego, a woda z ujęć powierzchniowych i mieszanych jest obligatoryjnie poddawana uzdatnianiu i dezynfekcji.
GIS zaznacza ponadto, że konwencjonalne metody uzdatniania wody wykorzystujące filtrację i dezynfekcję usuwają lub dezaktywują cząstki wirusa. SARS-CoV-2 cechuje się znaczną podatnością na działanie dezynfekcyjne chloru (podchlorynu sodu) – substancji najczęściej używanej do dezynfekcji wody przeznaczonej do spożycia. Podkreślił, że Światowa Organizacja Zdrowia i Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób podają, że wirus SARS-CoV-2 jest niestabilny w środowisku wodnym i w ściekach.
– Doniesienia prasowe nt. badania wirusa SARS-CoV-2 w ściekach lub podejmowania prac badawczo-wdrożeniowych dotyczących analizy i monitoringu biologiczno-chemicznego ścieków pod kątem obecności w nich wirusa SARS-CoV-2 odnoszą się wyłącznie do badania wirusa SARS-CoV-2 w ściekach lub wodzie powierzchniowej – podkreślono.
oprac. /kp/