W zajęciach wzięło udział dziewięcioro uczestników, którzy w ciągu 40 godzin zdobyli wiedzę nt. zasad zdrowego odżywiania, kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania, a także psychologii żywienia.
Egzaminem i certyfikatem uprawniającym do wykonywania zawodu zakończył się kurs dietetyki i odchudzania, który zorganizowała Miejska i Powiatowa Biblioteka Publiczna im. Ryszarda Kincla w Raciborzu.
Zamiast stosować kolejne wymyślne diety czy głodówki, można po prostu zacząć zdrowo się odżywiać. Wydaje się łatwe, jednak wiedza dotycząca świadomego odżywiania wcale nie jest oczywista. Często zmiana złych nawyków wymaga porady specjalisty. Dla osób chcących uzyskać kompetencje zawodowe dietetyka w raciborskiej bibliotece przeprowadzono specjalny kurs zawodowy. W zajęciach wzięło udział dziewięcioro uczestników, którzy w ciągu 40 godzin zdobyli wiedzę nt. zasad zdrowego odżywiania, kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania, a także psychologii żywienia. Nie zabrakło również zajęć praktycznych, w trakcie których powstały m.in. takie rarytasy jak budyń z chia, smoothie ananas – jabłko – pomarańcza czy też komosa ryżowa z warzywami.
Kurs był realizowany w ramach projektu „Biblioteka bez barier” współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020.
fot. MiPBP w Raciborzu
oprac. /kp/