21.03. w pierwszy dzień kalendarzowej wiosny przy pięknej pogodzie w naszej szkole znów zrobiło się smacznie, zdrowo i kolorowo. Tym razem uczniowie z nauczycielami przygotowali urozmaicone zajęcia o wspólnym mianowniku -ZDROWIE. Cała szkolna społeczność uczestniczy w trzech programach edukacyjnych promujących zdrowy styl życia I. Winiary ” Żyj smacznie i zdrowo” , II. „W – f z klasą”, III. ” Czas na zdrowie” .
Już po raz drugi w tym roku szkolnym zostało przygotowane śniadanie owocowo – warzywne. Uczniowie klasy II b opieką pani Jadwigi Brzeziny z wielkim zapałem przygotowywali sok marchwiowo – jabłkowy, który z ochotą wypijali zarówno uczniowie jak i pracownicy szkoły natomiast klasa III a pod opieką pani Róży Szramek przygotowała do spożycia nasze polskie jabłka, chrupiące marchewki, rzodkiewki i kalarepy. Nie zabrakło także zielonego ogórka, papryki oraz innych owoców: takich jak kiwi, pomarańcze, czy cytryny. Było pysznie!
Z zainteresowaniem obejrzeliśmy dwa krótkie filmy: „10 zasad zdrowego odżywiania się” oraz ” Żywność bogactwem składników pokarmowych” przygotowanych przez WINIARY w ramach programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”
Każda piramida zdrowego żywienia ma u podstawy aktywność fizyczną, dlatego zgromadzeni w auli wykonali kilka prostych ćwiczeń fizycznych w przerwach pomiędzy pokazami filmów i prezentacji. Tę część spotkania poprowadziła pani Anita Dąbkowska.
Prezentacje multimedialne dotyczyły wartości tkwiących w zdrowiu, były próbą przekonania obecnych, dlaczego warto dbać o zdrowie i jak to robić. Autorami prezentacji byli uczeń kl. II c Grzegorz Wójcik oraz koordynator programu „Czas na zdrowie” pani Beata Rubin-Jałowiecka.
Dowodem na to jak duża jest potrzeba mówienia i działania dla zdrowia są słowa uczniów: niech żałują ci, którzy nie przyszli dzisiaj do szkoły.
Było zdrowo, ciekawie, smacznie i kolorowo -„Wiosenna godzina dla zdrowia” w G5
- reklama -