Znany i lubiany śląski kucharz gotował w towarzystwie myśliwych. Przygotowano szaszłyki z sarny i sałatkę szwabską oraz bażanta w modrej kapuście z knedlami.
Ekipa telewizyjna programu kulinarnego „Rączka gotuje” po raz kolejny odwiedziła gminę Krzyżanowice. Jesienna aura i bliskość święta myśliwych, czyli Hubertus, były dobrym pretekstem do nakręcenia odcinka, w którym Remigiusz Rączka przygotowywał dziczyznę z myśliwymi Kół Łowieckich Bażant i Łoś.
Znany i lubiany śląski kucharz w leśniczówce należącej do Koła Łowieckiego Bażant gotował w towarzystwie Franciszka Urbańca, Grzegorza Utrackiego, Dawida Myszy, Stefana Ciepłego i Mariusza Godoja. Leśniczówka wypełniła się zapachami gotowanych potraw, a ekipa podkreślała, że pierwszy raz nagrywają odcinek z dziczyzną. Przygotowano dwa posiłki. Pierwszym był szaszłyki z sarny i sałatka szwabska, drugim – bażant w modrej kapuście z knedlami. Podczas przyrządzania potraw myśliwi opowiadali o historii Bażanta, obowiązkach myśliwego i jego tradycji. Nagrywany odcinek był również okazją do promocji gminy Krzyżanowice, którą zachwalał i do której zapraszał wójt gminy Krzyżanowice i zarazem myśliwy Grzegorz Utracki.
Premiera odcinka z leśniczówki w Bieńkowicach odbędzie się w sobotę 6 listopada o godz. 18:00 na antenie TVP3 Katowice, a powtórka będzie miała swoją emisję dzień później, 7 listopada o godz. 10:30. Odcinek będzie również dostępny na stronie internetowej TVP3 Katowice po jego emisji telewizyjnej.
fot. UG Krzyżanowice
oprac. /kp/