Dania spożywane zimą znacznie różnią się od tych, po które sięgamy w upalne dni. W sezonie zimowym sałatki, chłodniki oraz lekkie dania odstawiamy na bok. W chłodne dni doskonale sprawdzają się gorące zupy rozgrzewające z przyprawami tj. chili lub imbir. Ponadto chętniej sięgamy po bardziej sycące dania. Zapobiegają one szybkiemu wychłodzeniu się organizmu. Nie bez powodu większość z nas przybiera zimą na wadze. Przyjrzyjmy się, jakie dania wytrawne oraz na słodko rozgrzeją nas zimową porą.
Tradycyjny rosół z makaronem
Tradycyjny rosół z makaronem to danie, które zawiera dużą ilość kolagenu wspomagającego stawy. Rosół wzmacnia odporność organizmu. To cudowny środek na przeziębienie oraz grypę. Podczas gotowania wywaru na mięsie (z drobiu oraz wołowiny) nie powinniśmy zapominać o warzywach tj. seler, marchew, pietruszka, cebula oraz czosnek. Niektórzy do rosołu dodają także pomidory oraz jabłka. Rosół wyśmienicie smakuje z lubczykiem. Gazetka promocyjna Auchan to doskonałe źródło informacji o atrakcyjnych promocjach na wyżej wymienione produkty.
Zupa krem z dyni z dodatkiem imbiru oraz cynamonu
Jesień oraz początek zimy to sezon na dynię. Niektórzy mają sprawdzone przepisy, inni eksperymentują w kuchni. Jak przyrządzić smaczną oraz rozgrzewającą zupę krem z dyni? Warzywo możemy zalać wodą (z dodatkiem innych warzyw tj. seler, ziemniak) i ugotować. Następnie warzywa blendujemy i dodajemy ulubione przypraw. Zupa z dyni będzie smaczniejsza, jeśli warzywa skropimy oliwą z oliwy i upieczemy w piekarniku. Popularne dodatki to imbir, a także niewielka ilość cynamonu. Obie przyprawy mają właściwości rozgrzewające.
Sycąca zupa grochowa z wędzonym boczkiem
Zupa grochowa z wędzonym boczkiem to typowe danie spożywane zimą przez Polaków. Jest ono niezwykle smaczne oraz sycące. Duża zawartość boczku oraz kiełbasy sprawia, że po zjedzeniu zupy przez długi czas jesteśmy syci. Zapobiega to wychłodzeniu się organizmu. W tradycyjnej grochówce nie może zabraknąć cebuli oraz czosnku. Są to warzywa z dużą zawartością witaminy C wzmacniającej odporność organizmu. Aby to ciężkostrawne danie nam nie zaszkodziło, powinniśmy użyć przypraw tj. kminek oraz majeranek.
Makaron z kurczakiem oraz warzywami na ostro
Makaron z kurczakiem oraz warzywami na ostro to tradycyjne danie kuchni azjatyckiej. Ze względu na ostre przyprawy, które mają właściwości rozgrzewające doskonale sprawdzi się on zimą. Mięso z kurczaka powinniśmy wcześniej zamarynować. Do przygotowania dania możemy użyć warzyw tj. kalafior, brokuły, brukselka, groszek cukrowy, marchew oraz grzyby mun lub shitake. Przyprawy rozgrzewające oraz mające prozdrowotne właściwości używane w kuchni chińskiej to m.in. sos sojowy, kurkuma, imbir oraz chili.
Naleśniki z jabłkami oraz cynamonem
Fani dań na słodko w chłodne dni mogą sięgnąć po naleśniki z jabłkami oraz cynamonem. Cynamon posiada właściwości rozgrzewające. Ponadto reguluje on poziom cukru. Warto więc dodawać go zwłaszcza do dań na słodko. Naleśniki z jabłkami możemy doprawić miodem, który wzmacnia odporność organizmu. Zamiast jabłek możemy użyć twarogu, który zawiera dużą ilość białka, oraz doprawić go cynamonem. Z dodatkiem cytrusów tj. pomarańcze, mandarynki czy też pomelo danie będzie doskonałym źródłem witaminy C.
Zimą powinniśmy spożywać sycące dania rozgrzewające. Warto sięgać po produkty bogate w witaminę C, np. kiszonki. Ze względu na brak słońca zimową porą nasza dieta powinna być bogata w ryby – bezcenne źródło witaminy D.
[artykuł reklamowy]