Pyszne jedzenie rodem ze średniowiecznych receptur stanowiło niezwykłą atrakcję podczas wernisażu wystawy pt. „Przy książęcym stole” na Zamku Piastowskim. Uczestnicy z przyjemnością degustowali potrawy oraz podziwiali wystawione eksponaty.
11 września 2018r. na zamku Piastowskim w Raciborzu odbył się wernisaż wystawy „Przy książęcym stole” połączony z degustacją potraw przygotowanych według średniowiecznych receptur. Potrawy przygotowała jedna z raciborskich restauracji, a obsługę poczęstunku zapewniły uczennice kierunku gastronomicznego z Centrum Kształcenia Ustawicznego i Zawodowego w Raciborzu. Na wystawie prezentowane były repliki dworskiej oprawy i zastawy stołowej oraz repliki eksponatów wybranych ze zbiorów udostępnionych przez Muzeum w Raciborzu. Wystawie na Zamku towarzyszył pokaz toczenia na kole garncarskim w wykonaniu członków Stowarzyszenia „Drengowie Znad Górnej Odry”.
Powiat raciborski w partnerstwie z Instytutem Dziedzictwa Narodowego – Oddział w Ostrawie (Národní památkový ústav v Ostravě) i Uniwersytetem Śląskim w Opawie (Slezská univerzita v Opavě) realizuje mikroprojekt pn.: „Kuchnia i kultura kulinarna na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu”, w ramach którego zainaugurowana została wspólna wystawa prezentująca średniowieczną historię i kulturę kulinarną na dworach książęcych.
Projekt „Kuchnia i kultura kulinarna na książęcych dworach średniowiecznych w Opawie i Raciborzu” jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu państwa RP „Przekraczamy Granice”.
oprac./A/
fot. Zuza Sczyrba
A gdzie zdjęcia z tej imprezy ?!